- 2021.12.07.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés75 perc
- Sütés/főzés15 perc sütés
- Adag8
- Megtekintés5 804
A fatörzs torta francia nyelvterületen hagyományos karácsonyi desszert, de itthon is sok családnál az ünnepi asztal részét képezi.
Mi ebben a receptben egy triplán csokis változatot mutatunk be, de sok féle variációban elkészíthető.
A piskótát kakaóporral gazdagítva, főzött csokikrémmel töltve és burkolva készítjük el. A díszítéshez, a tökéletes megjelenéshez egy mindössze három összetevőből álló csokoládés vajkrémet készítettünk, amelynek receptjét külön bejegyzésben találod. Persze ez a díszítés választható, ha nem fér bele az idődbe az elkészítése, enélkül is kitűnő lesz az eredmény. De ha Te is szeretnéd ezt az extra csokis változatot, akkor érdemes még extra kb. 10 percet rászánni 😉.
Ötletek, tippek, megjegyzések a fatörzs torta elkészítéséhez
– Ez a torta amellett, hogy látványos és nagyon fimon, viszonylag egyszerűen elkészíthető. A piskóta és a krém egyidejű elkészítésével időt takaríthatsz meg. Mindkettőt érdemes egy éjszakára hűlni hagyni. Ezt követően a torta ízlés szerint díszíthető az alkalomnak megfelelően.
– Az elkészült torta elágazásokkal is gazdagítható. Ehhez a levágott végeket illeszd a törzset formáló sütihez.
– A kakaós piskóta készítéséhez barna cukrot használtam, mert az sötétebb színt ad a tésztának.
– Ha nem akarod az utolsó napra hagyni a sütemény elkészítését, akkor pár nappal előbb is megsütheted a piskótát, amit a kiszáradás elkerülése végett érdemes benedvesíteni. Főleg, ha csokispiskótáról van szó, ugyanis kakaót vagy csokoládét tartalmazó tészták hajlamosabbak kiszáradni. A piskóta megnedvesítésére van több lehetőség. Megkenheted lekvárral, jelen esetben a málna vagy ribiszkelekvár lenne a legjobb választás. A másik lehetőség a cukorszirup. A cukrászatokban, ezt az eljárást szívesen alkalmazzák a sütemények készítésekor. Az enyhén meglocsolt piskóta nem szárad ki, néhány nap elteltével is puha marad. Ezt könnyedén elkészítheted az alábbi alapanyagokból feloldva és felforralva: 70 g cukor, 100 g víz, 30 g aromatizáló (pl. rum, kávé, narancslikőr …).
– A piskóta elkészítéséhez normál tepsit használtunk (a tepsi belső mérete 35×39 cm)
– A süti fatörzsre emlékeztető formáját egy villa segítségével még erezetesebbre alakíthatod.
Csokis fatörzs torta elkészítésének menete
Elsőként a piskóta masszát készítjük el és sütjük meg.
A piskóta sütése alatt elkészítjük a főzött csokikrémet, amelyből lesz a sütitöltelék és a süti külső bevonata is.
Összeállítjuk a fatörzs tortát.
Csokis vajkrémet készítünk, amelyből lesz a díszítés (ez opcionális, lehet mással is díszíteni, sőt, ha nem díszítjük külön, úgy is nagyon látványos lesz a sütink.
További desszert receptekhez kattints IDE.
Fatörzs torta készítése videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A piskóta elkészítéséhez heverd habosra a tojássárgáját a (barna)cukorral.
A liszthez keverd hozzá a kakaóport, szitáld a cukros tojássárgájához és keverd teljesen csomómentesre.
A tojásfehérjét verd kemény habbá.
A felvert tojásfehérjét két részletben add a lisztes tészta alaphoz. Óvatosan forgasd bele a tojáshabot a masszába anélkül, hogy összetörne a hab.
A tepsit vajazd/olajozd be kissé, mielőtt a sütőpapírral kibéleled. Ezzel a trükkel nem fog csúszkálni a papír a tepsiben, miközben egyenletesen eloszlatod a tésztát. A masszát öntsd a sütőpapírral bélelt tepsibe és egyenletesen oszlasd és simítsd el a felületét.
180 Cº előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süsd készre, majd a megsült piskótát takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kihűlni teljesen.
A piskóta sütése alatt, készítsd el a főzött csokikrémet. Ehhez egy lábasban keverd össze a tojássárgáját a cukorral, az étkezési keményítővel és a tej mennyiségének a felével (200 ml). Egy habverő segítségével dolgozd csomómentesre.
Ezt követően add hozzá a maradék tejet is és keverd el alaposan az egészet.
Amikor mindezzel megvagy, kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre a krémet.
Zárd el a lángot és keverd hozzá a darabolt csokoládét (jó minőségű, ízlés szerinti színben), majd keverd csomómentesre a csokikrémet.
Az elkészült krémet még melegen keverd ki hideg vajjal. Ha valamiért a krémet nem tudod, vagy akarod azonnal felhasználni, akkor feltétlenül takard le folpackkal. Így elkerülhető, hogy bőr képződjön a krém felszínén. Azonban arra ügyelj, hogy a vajat a még meleg krémhez keverd hozzá.
Most a fatörzs torta összeállítása következik. Ehhez kend meg egyenletesen a piskótatésztát a csokikrém felével. A krém másik felét tedd félre a torta külsejének bevonására.
Óvatosan göngyöld fel a tortalapot úgy, hogy a sütőpapírt minden fordulatnál fejtsd vissza a tésztáról.
A töltött piskótatekercset kend meg kívülről is csokikrémmel és fedd be vele minden oldalról. Dolgozd el a krémet a fatörzsre emlékeztető kissé egyenetlen felületűre.
Az elkészült fatörzs tortát díszítsd ízlés szerint. (Koktél cseresznyével, csoki levéllel, csokireszelékkel, habzsákból kinyomott csokis vajkrémmel, melynek receptjének linkjét fentebb megtalálod.)
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Fatörzs torta recept
Hozzávalók
Follow The Directions
A piskóta elkészítéséhez heverd habosra a tojássárgáját a (barna)cukorral.
A liszthez keverd hozzá a kakaóport, szitáld a cukros tojássárgájához és keverd teljesen csomómentesre.
A tojásfehérjét verd kemény habbá.
A felvert tojásfehérjét két részletben add a lisztes tészta alaphoz. Óvatosan forgasd bele a tojáshabot a masszába anélkül, hogy összetörne a hab.
A tepsit vajazd/olajozd be kissé, mielőtt a sütőpapírral kibéleled. Ezzel a trükkel nem fog csúszkálni a papír a tepsiben, miközben egyenletesen eloszlatod a tésztát. A masszát öntsd a sütőpapírral bélelt tepsibe és egyenletesen oszlasd és simítsd el a felületét.
180 Cº előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süsd készre, majd a megsült piskótát takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kihűlni teljesen.
A piskóta sütése alatt, készítsd el a főzött csokikrémet. Ehhez egy lábasban keverd össze a tojássárgáját a cukorral, az étkezési keményítővel és a tej mennyiségének a felével (200 ml). Egy habverő segítségével dolgozd csomómentesre.
Ezt követően add hozzá a maradék tejet is és keverd el alaposan az egészet.
Amikor mindezzel megvagy, kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre a krémet.
Zárd el a lángot és keverd hozzá a darabolt csokoládét (jó minőségű, ízlés szerinti színben), majd keverd csomómentesre a csokikrémet.
Az elkészült krémet még melegen keverd ki hideg vajjal. Ha valamiért a krémet nem tudod, vagy akarod azonnal felhasználni, akkor feltétlenül takard le folpackkal. Így elkerülhető, hogy bőr képződjön a krém felszínén. Azonban arra ügyelj, hogy a vajat a még meleg krémhez keverd hozzá.
Most a fatörzs torta összeállítása következik. Ehhez kend meg egyenletesen a piskótatésztát a csokikrém felével. A krém másik felét tedd félre a torta külsejének bevonására.
Óvatosan göngyöld fel a tortalapot úgy, hogy a sütőpapírt minden fordulatnál fejtsd vissza a tésztáról.
A töltött piskótatekercset kend meg kívülről is csokikrémmel és fedd be vele minden oldalról. Dolgozd el a krémet a fatörzsre emlékeztető kissé egyenetlen felületűre.
Az elkészült fatörzs tortát díszítsd ízlés szerint. (Koktél cseresznyével, csoki levéllel, csokireszelékkel, habzsákból kinyomott csokis vajkrémmel, melynek receptjének linkjét fentebb megtalálod.)
Szólj hozzá!